miércoles, 21 de noviembre de 2012

Sessió 3 (5-10-12)


La tecnologia Educativa com a camp d’estudi

Què és la tecnologia educativa?

Vídeo de César Coll: Les TIC transformen l’educació escolar.
Les tecnologies digitals són eines digitals que ens ajuden a ensenyar i a aprendre millor. Aquestes ofereixen més oportunitats per tal que les persones aprenguin, tant dins com fora de l’escola. Això ha generat que es plantegi un canvi en el currículum escolar. Podem dir doncs que les TAC han transformat l’educació escolar, i per tant han tingut un impacte en l’educació escolar. Com hem dit des de dins, amb una transformació voluntària i les TAC per a millorar i transformar; i des de fora amb transformacions que no són voluntàries ni depenen de polítiques.

La Tecnologia Educativa en les Ciències de l’Educació

És un camp de coneixement emergent, concretament a partir de la primera meitat del segle XX. Les primeres utilitzacions per l’ensenyament van ser els mitjans audiovisuals.
  •  Àmbit pedagògic: teoria de l’educació, didàctica, organització escolar, política i planificació educativa.
  •  Àmbit envolvent: filosofia, psicologia, sociologia, lingüística, epistemologia…
  • Àmbit disciplinar: nuclis temàtics de creixent importància (diagnòstic educatiu, didàctiques especials…)

Tecnologia, ciència i educació

Tecnologia educativa com subconjunt de la tecnologia o de l’educació? à primer hi ha una concepció de la tecnologia educativa com aquella que forma part de la tecnologia i no pas de l’educació. La tecnologia aconsegueix ser una control dels resultats.
Tecnologia com quelcom separat de la ciència?
El valor inqüestionable de la tecnologia
Els estudis sobre ciència, cultura i societat (CTS) à es comença a qüestionar la tecnologia com a tal; els seus usos i funcions.
La tecnologia com a desenvolupament d’artefates: ...i les altres tecnologies?

Visió crítica de la tecnologia (educativa)

“…todas las formas de hacer, todas las decisiones y actuaciones que impliquen transformaciones en el entorno humano, sean de carácter artefactual (aparatos), simbólico, organizativo o biotecnológico. Abarcaría todas las formas de hacer orientadas no sólo a interpretar el mundo, sino a cambiarlo. En este caso, y referido al área que nos ocupa, aquellas que “tienen el propósito de transformar la educación” (Carr y KEmmis, 1986), independientemente del sentido de la misma, que implica los aspectos, técnicos, políticos e ideológicos de cualquier intervención humana” (Sancho, 1997:36).

“…el ámbito disciplinar dentro del campo de la didáctica, encargada del estudio de los medios, de su selección, uso, diseño, organización y evaluación, en contextos educativos” (Alba y otros, 1997:65).

“…los efectos socioculturales e implicaiones curriculares que para la educación escolar poseen las tecnologías de la información y la comunicación en tanto formas de representación, difusión y acceso a la cultura de los ciudadanos (1997:57)

Enfocaments i teories de l’evolució de la TE

Segons dos autors diferents:
Teories que han influït en el camp de la tecnologia segons Saettler, 1990
Teories que han influït en el camp de la tecnologia segons De Pablos, 1996
La ciència física i els mitjans
Teories de la comunicació
Els sistemes i els models de comunicació
Teories de l’aprenentatge
La ciència conductista   
Teoria general de sistemes (De Pablos, 1996)
La perspectiva cognitiva


Crisis i noves aproximacions al camp de la TE

  • Crisis en el camp. Es dissenyen accions amb mitjans tecnològics que no són reeixides; genera una crisi als anys 80.
  • Absència de senyals d’identitat definides.
  • Desorientació professional dels tecnòlegs educatius.
  • Poca o nul·la aplicació de al TE en els centres educatius.
  • Noves fonts: teoria curricular, sociologia de la cultura, psicologia social, teories transversals (teoria crítica, estudis culturals…).
  • Nous problemes: immersió en al societat de la NNTT o TIC

Història dela TE per dècades (De Pablos, 1994)

Dècada 40-50 à utilització de mitjans audiovisuals
Dècada 50-60 à psicologia de l’aprenentatge, ensenyament programat
Dècada 60-70 à ensenyament assistit per ordinador
Dècada 80-90 à informàtica i currículum
Anys 90 fins a dia d’avui à noves tecnologies de la informació i de la comunicació (TIC) 


jueves, 8 de noviembre de 2012

Vídeos sobre el llibre digital

Un cop visualitzat els dos vídeos d'exemple sobre els llibres digitals he pogut extreure una sèrie de conclusions tant positives com negatives sobre aquesta eina i el seu ús.
Tant el primer com en el segon vídeo es mostraven clarament quins eren els avntatges que pot propocionar la utilització dels llibres digitals, i algunes d'elles són: comprensió més entenedora, molts recursos a l'abast de l'infant o de l'adolescent, es pot treballar amb el llibre digital tant a dins l'escola com a casa, propociona molta realitat alhora d'exemplificar els continguts, etc.
Però a la vegada em qüestiono molts d'aquests aspectes. Per exemple, una de les coses positives era que els infants mostren més atenció, però realment és així? Segurament sí que en un inici o segons la matèria poden estar més atents, però crec que també pot desecadenar que els infants es distreguin amb facilitat i utilitzin l'ordinador per altres tasques que no siguin la utilització del llibre digital. D'altra banda, cal tenir en compte que hi ha moltes realitats socials i que no tothom pot tenir un ordinador per a cada fill /a que té i per tant, no tothom pot adquirir el llibre digital de la mateixa manera. Una de les frases que vull destacar dels vídeos és: "fomentan la atención a la diversidad con contenidos de ampliación y consolidación". Aquesta ens diu que té en compte la diversitat, però fins a quin cert punt? Recordem que ens trobem en un context de crisi econòmica en el qual en moltes aules s'ha deixat d'aplicar la utilització del llibre digital a causa de la manca de recursos. Crec que és una bona eina, però que cal tenir en compte altres factors que també esdevenen essencials en l'aprenentatge de l'infant.